Isorii de succes Rapoarte
S-ar putea întâmpla ca locul tău în viață să-l alegi minuțios și să nu fie cel așteptat, sau să fie găsit la întâmplare, mizând doar pe o ofertă întâmplătoare a soartei. În cazul nostru a fost cea de a doua. Fiind la început de cale dezorientați, am luat-o care și încotro. Dar oricare n-ar fi fost soluția la acel moment ne doream cu orice preț să rămânem în țară, și nici să nu ne pierdem în vâltoarea evenimentelor. A fost numai o idee, o adiere de vis, ca mai apoi să prindă aripi și contur o afacere. Este istorioara poetesei Alexandra Ungureanu, din satul Cucuieții-Vechi, raionul Râșcani, care nu demult a devenit agricultor, lansând împreună cu soțul Emil, o afacere de familie în domeniul cultivării pomușoarelor.
Odată plantați câțiva fragi, câteva tufe de coacăz și agriș, am rămas să iernăm cu ele în câmp, pentru a petrece cocorii și a întâlni ciocârliile, pentru a ne bucura de prima frunzuliță verde și de a simți primii aroma căpșunii coapte. Mulți zic că e o poveste să poți gusta din fragii proaspeți atunci, când zboară primii fulgi, eu zic însă – nu. Și nu că aș face-o pe modesta, doar de aceia, că povestea e realitate.
De la 10 ari de pomușoare, în scurt timp ne-am extins la 4 ha. Poate nu așa de mult, ca să-mi pot motiva lauda, dar nici nu am dreptul să nu mă mândresc cu ceea ce am obținut până în prezent. Vizitatorii, pe care îi avem în fiecare zi pe timp de vară, pot gusta din plin coacăză, agriș, iar gustul de căpșun și zmeură ne bucură până la înghețuri, datorită soiurilor remontante pe care le cultivăm.
În doi, poate n-am fi reușit atâtea, dar ne-au venit în ajutor reprezentanții Proiectului „Suport în Utilizarea Remitențelor pentru Crearea Noilor Afaceri și a Locurilor de Muncă”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Cooperarea Cehă pentru Dezvoltare, implementat de Caritas Republica Cehă în parteneriat cu Asociația Obștească ”ProRuralInvest”, care la început de cale ne-au întins o mână de ajutor să înregistrăm o gospodărie țărănească și ne-au elaborat un plan de afacere. Cât de valoroase sunt cursurile, seminarele și schimburile de experiență de care am beneficiat ulterior. Nu ne-au trecut cu vederea nici cu ajutorul acordat în procesul de beneficiere de subvenții, participarea și beneficierea de un proiect pentru irigarea prin picurare, care va fi un mare beneficiu în gospodărie. Tot prin ei am încheiat un contract pentru creșterea producției ecologice. Mă bucur că la orice întrevedere se poate de găsit răspuns, că orice problemă își poate găsi soluții. Astfel, vreau să-i încurajez pe cei care vor să facă ceva la ei acasă, că au multe șanse de reușită.
S-ar părea că tot ce avem la moment e încă departe de a spune că ne-am realizat, că e ceea ce ne dorim. Cu fiecare redută cucerită, orizontul e tot mai departe și mai departe…
 
Sunt între pâine și bobul de țărână – rugă fierbinte,
Sărută-mă, ploaie, și mă naște din nou-pământ care doare.
Naște-mă să simt cum curge prin trupu-mi apa ta,
Neprihănită și dulce, ca un vis prea curat de fecioară.
 
Sunt între tine și propria-mi soarta - sfânta-așteptare,
Speranță, tu, care nu-mi ești cu nimic de vină te-am putut înrobi.
Singură sunt roabă a liniștii tale tămăduitoare,
Unde ești dragoste-nălțătoare? Și dacă, totuși nu vei veni?
 
Cu drag și adânc respect, Alexandra Ungureanu din s. Cucieții-Vechi, rl Rîșcani