Isorii de succes Rapoarte
Becciev Andrei, un moldovean de 34 de ani, a ales sa faca ceea ce ii place, si anume sa creasca albine. A mizat pe posibilitatea de a ajunge la 120 de stupi si o productie de doua tone anual, pe o perioada de cinci ani, hotarandu-se sa renunte la cultivarea cerealelor si sa investeasca in apicultura.
Bardar este un sat din raionul Ialoveni, unde intalnesti sute de hectare cultivate cu floarea soarelui sau rapita. Toate acestea reprezinta atuurile zonei, care o califica drept una excelenta pentru apicultura.
Beeciev Andrei a renuntat la viata de birou pentru a duce un trai mai bun si mai sanatos la tara.
„La mine, totul a pornit ca o traditie", spune el. Bunicul lui a fost si el apicultor din zona pe vremea comunismului, iar acum Andrei a preluat aceasta pasiune pentru harnicutele albine.
In satul Bardar, apicultura reprezinta o sansa pentru cei care vor sa faca o agricultura cu mainile curate.
Astfel, s-au hotarat sa cultive in continuare doar 5 hectare, si sa se dedice apiculturii.
„Este o placere sa lucrezi cu animale atat de inteligente", spune el cu satisfactie in glas. Isi construiesc singure camarute pe fagure: in mijloc pun puii, pe margini au spatii in care depun mierea, jos sunt trantorii, care sunt dati afara din stup toamna, pentru ca nu produc nimic".
Cu acest intuziasm domnul Andrei a si hotarit sa isi implineasca visul, dar, avea nevoie de ajutor si a apelat la AO”Proruralinvest” ca sa il ghideze cum sa isi deschida o întreprindere si cum corect sa investeasca banii proprii dar si sa acceseze careva surse din exterior. Pentru el, ajutorul a inceput in 2013 si continua si pina in ziua de azi cu suport de la specialisti ca sa faca totul „ca la carte”
Anul acesta, a reusit sa treaca de 30 de stupi. Becciev Andrei a apelat la program, ca fiind tinar antreprenor si a avut succes. „Nu e greu de primit acesti bani, daca stii sa faci dosarul. Dar ai un plan strict si trebuie sa dovedesti prin acte ca te tii de el", ne spune Andrei.
Chiar si daca suna usor, lui Andrei nu i-a mers usor, intilnind diverse probleme in calea sa: „Marea problema e distributia. Si, ca sa o eliminam, noi dam mierea la procesator", explica el. Astfel, el vinde intreaga cantitate unuia dintre cei 5  mari procesatori din Moldova, desi primeste un pret mult mai mic decat cel de pe piata.
Daca, in trei ani de functionare, reuseste sa ajunga la 90 de stupi, el intentioneaza sa mareasca si domeniile de afaceri, spre exemplu si in o ferma de ovine, ne-a reletat Andrei.