Isorii de succes Rapoarte
Creşterea animalelor, o afacere fără viitor. Sau poate nu?
Are viitor, ne-a mărturisit tînărul antreprenor.
La numai 25 de ani, Dumitru Fondos  din Hîrtopul Mare – un sătuc mic din raionul Criuleni –deţine deja peste 100 de animale.  122, mai exact, pentru că “în clipa de faţă am 100 oi şi 22 de capre”, spune cu precizie matematică Dumitru. Afacerea, şi-a deschis-o cu un an şi jumatate în urmă pe cînd numai venise de la muncă de peste hotare. Fiind tînar şi perspicace a tins să prindă şi toate informaţia necesară ce înseamnă o afacere.
    
Despre modalităţile de administrare și lansare a unei afaceri, Dumitru a fost informat în cadrul proiectului ”Suport în Utilizarea Remitențelor pentru Crearea Noilor Afaceri și a Locurilor de Muncă”. Frecventând cursul de instruire ”Cum să inițiezi o afacere” Dumitru s-a documentat cum se planifică o afacere eficientă; a beneficiat de asistență din partea proiectului la înregistrarea gospodăriei țărănești, i-a fost elaborat un plan de afaceri și a fost asistat în procesul de realizare a investiției.
Pentru a iniţia afacerea, Dumitru a investit 200 mii lei, bani câștigați lucrînd de câțiva ani, ca şi mulți alţi moldoveni, în Rusia. ”Fiind pasionat de creşterea animalelor, mai exact de mic imi placeau oile, planificam să inițiez o afacere. Îmi doream să muncesc acasă lînga familie, să nu fiu nevoit să plec la muncă peste hotare, să ma bucur de oportunitatea investirii banilor câștigați într-o afacere, care să genereze bani suficienți pentru întreținerea familiei” a menționat Dumitru.
Pentru Dumitru, începutul a fost mai greu, cind a construit stîna, după care a urmat şi procurarea oilor de prasilă, aici fiind ajutat de expertii AO”Proruralinvest” la înctocmirea unui plan de afaceri şi negociere. GŢ”Fondos Dimtrii” nu doar şi-a vazut afacerea pe picioare dar şi a mai creat 5 noi locuri de munca în satul de unde vine, Hîrtopul Mare, raionul Criuleni.
În anul 2013 tânărul a beneficiat de oportunitatea unei vizite de studiu în România organizată cu suportul proiectului. În cadrul acesteia a cunoscut antreprenori care gestionează afaceri în diverse domenii, fapt ce a contribuit la îmbunătățirea abilităților lui antreprenoriale
Chiar dacă la această vîrsta multi tineri de vîrsta lui Dumitru nici nu stiu ce înseamna a creşte animale, el tot ce povestea era cu un zîmbet pe buze – de la munca non-stop, şapte zile pe săptămână, din zori de zi până la lăsarea în tunericului, “că prima mulsoare e la cinci dimineaţa, iar animalele trebuie hrănite zi de zi, lor nu le-a povestit nimeni de weekend”, la faptul că laptele se vinde prea ieftin, că lâna produce pierderi, “nu e plătită, dimpotrivă, trebuie să plătesc eu ca să scap de ea”, la alergătura la care e supus din cauza legislaţiei stufoase şi încâlcite şi birocraţiei obtuze.    
Acum, în afară de animale, familia lui Dumitru mai are 5 hectare de teren agricol, cultivat exclusiv cu cureale. 
Iar mai departe, “parcă aş face şi o mică făbricuţă, să nu mai vindem laptele neprelucrat ci din contra să îl certificam ecologic. Dar mai vedem, mergem încet... în pas cu oile”, râde Dumitru.